Schoenen voor diabetes en reuma

Gemaakt voor de extra kwetsbare voet.

De ene voet is de andere niet, en de voeten van sommige mensen zijn extra kwetsbaar. Dat geldt voornamelijk voor diabetes- en reumapatiënten. Wij stellen hoge eisen en adviseren een gladde en naadloze afwerking van de schoenen, een gelijkmatige drukverdeling onder de voetzool en ruimte voor de tenen. Daarnaast kunnen specifieke klachten mogelijk worden teruggedrongen met behulp van orthopedische voorzieningen, zoals speciale voetbedden of aanpassingen aan de schoen.

Schiedon Orthopedisch Schoentechniek beschikt over een speciale collectie schoenen voor diabetici en reumapatiënten.

Orthopedische schoenen

De speciale eigenschappen van deze schoenen hebben een preventieve en beschermende werking.

Zo voorkomen we het ontstaan van drukplekken en kleine verwondingen aan de voeten door oneffenheden in het schoeisel, door de binnenzijde speciaal glad af te werken en tevens ook het overleer. Bovendien zijn de schoenen geschikt om orthopedische aanpassingen of individuele voetbedden in aan te brengen en beschermen ze de voet tegen invloeden van buitenaf.

Diabetes

Wie diabetes mellitus heeft moet bijzonder voorzichtig zijn met zijn voeten, omdat de ziekte vaak sensibiliteitsstoornissen tot gevolg kan hebben. Dat betekent dat men pijnsignalen niet goed meer kan voelen, dus bijvoorbeeld ook niet of een schoen knelt. Het gevolg is, dat drukplekken en kleine verwondingen niet opgemerkt worden. Diabetes veroorzaakt vaak een slechte doorbloeding van de ledematen, zodat wondjes aan bijvoorbeeld voet of been heel moeizaam herstellen, niet overgaan en gaandeweg verergeren.

Reuma

Reuma is een ziekte met vele verschijningsvormen. Meer dan twee miljoen Nederlanders heeft last van één of andere vorm van reumatische klachten. Reuma kan pijnlijke gewrichten, vergroeiing en vervorming van handen en voeten tot gevolg hebben. De voeten van reumapatiënten zijn vaak zeer gevoelig en kwetsbaar, vooral op de plaatsen waar men op steunt, ter hoogte van de voorvoeten, en waar de gewrichten bewegen, zoals bij de enkel. Om de pijn bij het lopen te verlichten is een gelijkmatige drukverdeling in de schoen essentieel, evenals een goede ontlasting van de druk op de voorvoet.

De afwerking

De speciale schoenen voor diabetici en reumapatiënten zijn extra zacht en glad afgewerkt, zonder overbodige stiksels, randen en naden op met name de voorvoet en de tenen. Ze zijn er in diverse wijdtematen tot en met extra breed, en met extra teenhoogte. Alle schoenen hebben een uitneembaar voetbed, zodat een individueel voetbed er uitstekend in past. Ze sluiten met veters of klittenband.

Speciale voetbedden

Ook de voetbedden voor diabetici en reumapatiënten moeten aan speciale eisen voldoen met betrekking tot afwerking en toegepaste materialen. Bovendien is de functie van een reumavoetbed heel specifiek toegesneden op de problemen van de extra gevoelige reumavoet.

Voor de diabetische voet

Indien nodig kunnen er voor diabetici individuele voetbedden worden gemaakt. Zo’n voetbed verdeelt de druk over de hele voet en is speciaal afgewerkt met een huidvriendelijk materiaal.

Voor de reumatische voet

Reumapatiënten ondervinden soms veel pijn bij het lopen door een te grote druk op de voorvoet. Een individueel voetbed dat speciaal is gemaakt voor de reumavoet zal de overdruk verminderen door extra steun te geven op plaatsen waar de voet dat kan verdragen. Pijn in bijvoorbeeld de enkel of de voorvoet tijdens het lopen kan worden verminderd door een voorziening aan de zool, die het afwikkelen van de voet vergemakkelijkt. Zo worden de gewrichten ontzien.

Altijd welkom

Schiedon Orthopedisch Schoentechniek kan veel voor de extra kwetsbare voet van diabetes of reumapatiënten doen, ook voor degenen die geen behoefte hebben aan speciaal gemaakte of aangepaste schoenen. Ongemak en pijnklachten kunnen soms met een kleine aanpassing al worden bestreden.

De deur staat open voor een vrijblijvend bezoek.

Zo kunt u beoordelen of de deskundigheid van Schiedon iets voor u kan betekenen.

De signalen die uw voeten afgeven zijn vaak al meer dan voldoende reden voor een bezoekje. Soms is ook het advies van uw pedicure of fysiotherapeut, podotherapeut, diabetes-verpleegkundige, reumaconsulent of huisarts aanleiding om uw licht eens op te steken bij Schiedon. Deze deskundigen kunnen uit preventief oogpunt een speciaal geschikte schoen of een individueel voetbed aanraden. Deze adviezen vallen echter niet onder de noemer ‘verwijzingen’ die mogelijk door de zorgverzekeraars worden vergoed.

Vergoeding

Een individueel voetbed wordt door een aantal zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed. Als tijdens het bezoek aan Schiedon blijkt, dat de problematiek om ingrijpende oplossingen vraagt, kan ook de omgekeerde situatie zich voordoen: Schiedon adviseert dan om naar de huisarts te gaan.

Als daar op medisch gebied voldoende reden voor is, kunnen schoenen die speciaal geschikt zijn voor de diabetes of reumavoet met individueel aangemeten voetbed, eventueel in combinatie met andere schoenaanpassingen, worden voorgeschreven door onder andere een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of de reumatoloog. In het voorschrift (medische indicatie) staat vermeld wat het probleem precies is. Deze schoenen behoren tot de groep semi-orthopedische schoenen (OSB) of orthopedische maatschoenen (OSA en OVAC). Het orthopedisch schoentechnisch bedrijf Schiedon maakt semi-orthopedische of maatschoenen en voetbedden op grond van de medische indicatie.

Raadpleeg voor nadere informatie op de vergoedingswijzer van de website, of bij uw eigen verzekeringsvoorwaarden.

Specialistisch maatwerk

Aanmeten, passen en afleveren

Fabrieksmatig gemaakte schoenen voor de extra kwetsbare voet zijn beschikbaar in vele kleuren en modellen, volledig in lijn met de huidige modetrends. Deze schoenen hebben met elkaar gemeen dat ze aan de binnenzijde extra glad zijn afgewerkt met zacht materiaal, zonder overtollige stiksels en naden. Als er geen extra voorzieningen aan de schoenen hoeven worden aangebracht is het mogelijk om meteen met uw nieuwe aankoop de deur uit te wandelen.

Dit geldt niet voor diabetes en reuma geschikte schoenen, eventueel met voetbed, moeten worden aangepast. Individueel aangemeten voetbedden en verdere orthopedische voorzieningen worden apart aangemeten en gemaakt. De levertijd is afhankelijk van het type voorziening in de schoen. Informatie over het aanmeten, passen en afleveren is te vinden in het desbetreffende document.

Aangepaste diabetes- en reumaschoenen zijn als regel binnen vier weken klaar om afgeleverd te worden.

Gewenning

Tijdens het adviseren, aanmeten, passen en afleveren van individueel aangemeten, voor diabetesof reuma geschikte schoenen en voetbedden is veel aandacht besteed aan de juiste pasvorm. Er zit voldoende ruimte in de schoen om drukplekken te voorkomen. Ook is er rekening mee gehouden dat de voet van vorm verandert
tijdens het zitten, staan en lopen. Toch zal het leer van de schoen zich geleidelijk aan moeten passen aan de vorm van uw voet. Ook de voet zelf moet wennen aan een nieuwe stand of ondersteuning.

Inloopschema

Om het draagcomfort van de schoenen en voetbedden zo groot mogelijk te maken is het belangrijk om er voorzichtig aan te wennen. Het nieuwe paar schoenen moet met zorg worden ingelopen, waarbij u regelmatig afwisselt met een ander paar. Omdat niet elke voet even kwetsbaar is, duurt het inlopen bij de één langer dan bij de ander. Het inloopschema dat bij de schoenen wordt geleverd, is toegesneden op verschillende typen gebruikers. Bij de aflevering van uw schoenen wordt verteld, welk schema u het best kunt gebruiken. Volgt u zorgvuldig het schema dat op u van toepassing is.

Het is belangrijk om het gebruik van de schoenen in het begin niet te forceren.

Extra voorzichtigheid bij diabetes

Om complicaties bij diabetes te voorkomen kunt u de volgende tips in acht nemen. Voordat u de schoenen aantrekt, telkens controleren of:

  • er geen beschadigingen in de schoen zijn;
  • er geen onrechtmatigheden inzitten, zoals steentjes, zandkorrels of voorwerpen die er niet in thuishoren.

Dagelijks laten inspecteren van uw voeten op wondjes, verkleuringen van de huid of drukpunten is belangrijk.

De onderkant van de voet kan worden bekeken, ook tussen de tenen, met behulp van een spiegel. Als u dit niet zelf kunt, bijvoorbeeld door een verminderd gezichtsvermogen, laat dan uw voeten door een ander controleren.

Draag bij voorkeur sokken.

Deze moeten beslist zonder naden zijn en liefst gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen of wol.

Laat uw voeten regelmatig verzorgen door een erkende pedicure met de aantekening diabetes. Dit zorgt ervoor dat de teennagels kort en recht zijn afgeknipt en dat overbodige eeltgroei wordt verwijderd. Doe dit nooit zelf.

Preventie

Om diabetes zo min mogelijk kans te geven om klachten te veroorzaken is het verstandig om uw voeten vanaf het begin extra aandacht en zorg te geven. Dit kan veel narigheid voorkomen.

Advies
Het pakket jaarlijks:

  • zes pedicure-behandelingen door een gecertificeerde pedicure, inclusief onderzoek naar mogelijke gevoeligheidsstoornissen in de voet;
  • een paar speciaal voor diabetes of reuma geschikte schoenen;
  • met individueel voetbed;
  • controle en reparatie van het binnenwerk van de schoenen. Dit kan eventueel door de pedicure worden uitgevoerd, zodat er geen extra bezoek nodig is

Met dit preventie-advies bent u veel klachten een stap voor.

Informeer eens naar de mogelijkheden!

Controle

Als het inloopschema nauwkeurig wordt gevolgd en u desondanks niet kunt wennen aan de nieuwe schoenen, is het verstandig binnen enkele weken terug te komen voor extra controle. Houd wel rekening met een gewenningsperiode van twee weken of langer, afhankelijk van uw individuele tempo van inlopen. Als er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dan moet u altijd zo spoedig mogelijk terugkomen. Met name voor diabetici is in dat geval extra controle van zeer groot belang.

Deze controle en eventuele wijzigingen aan schoen en voetbed behoren tot de normale aflevercondities en zijn gratis.

Als alles naar wens verloopt adviseren wij om de schoenen en voetbedden jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, effectiviteit en draagcomfort. Als tijdens deze controle blijkt dat reparaties noodzakelijk zijn, wordt dit eerst met u overlegd. De reparatiekosten worden in overleg in rekening gebracht.

Onderhoud en reparatie
Een juiste behandeling en tijdige reparatie verhogen het comfort van uw schoenen en voetbedden en verlengen de levensduur.

Leg vochtige voetbedden en schoenen nooit bij de verwarming of in de zon te drogen.

Het is beter om een voetbed half uit de schoen te leggen als het niet gedragen wordt, liefst in een onverwarmde ruimte.

Als de bekleding van de voetbedden versleten is terwijl de pasvorm en maat nog correct zijn, is het mogelijk om de voetbedden opnieuw te bekleden. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de aanschaf van nieuwe voetbedden.

Tijdens alle spreekuren en openingsuren in de vestiging Amstelveen, Hoofddorp en Vinkeveen kunt u uw schoenen en voetbedden voor reparatie aanbieden. Na telefonisch overleg kan in het bedrijf te Amstelveen de reparatie soms worden uitgevoerd terwijl u wacht.

Voetbedden

Keurmerk, service en garantie

Schiedon Orthopedisch Schoentechniek heeft het branchekeurmerk SEMH-erkend Bedrijf. De SEMH, een onafhankelijke stichting, stelt kwaliteitseisen vast in overleg met patiëntenorganisaties, artsen, zorgverzekeraars en zorgverleners. Jaarlijks worden de erkende bedrijven op deze eisen getoetst door de SEMH.

Service en garantie staan bij Schiedon hoog in het vaandel.

Door de branche-organisatie NVOS zijn met de zorgverzekeraars verregaande afspraken gemaakt over pasvorm- en materiaalgaranties.

Op nieuwe, speciaal voor diabetes en reuma geschikte schoenen en voetbedden geldt een garantie van drie maanden op de pasvorm, behalve als de vorm van de voet zelf verandert binnen die periode. De garantie op het toegepaste materiaal bedraagt zes maanden. Schiedon maakt alle orthopedische voorzieningen en voetbedden met de grootst mogelijke zorg. Mochten er onverhoopt toch problemen ontstaan, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf.

Schiedon beschikt als SEMH-erkend Bedrijf over een klachtenprotocol. Als een klacht niet in overleg wordt opgelost, kan de klachtencommissie van de branche-organisatie NVOS worden ingeschakeld. Indien u met de uitspraak van deze klachtencommissie niet tevreden bent, kunt u een beroep doen op de onafhankelijke geschillen-commissie van de SEMH.

Voor de gevolgen van een eventuele aansprakelijkheid beschikt Schiedon over een aansprakelijkheidsverzekering.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten